Bolalar, keling, bir savolga javob topib ko'ramiz: qaysi suv sifatli? Balki bu faqat eng mashhur do'konda sotiladigan idishdagi suvlar? Yoki krandan oqqan suv ham tozami? Sifatli suv deganda nimani tushunasiz?
Keling, bir chetdan boshlaylik. Suv rangsiz, u tiniq va shaffof.
-U hidsiz.
-U ta'msiz.
Maxsus laboratoriyalarda uskunalar yordamida ichimlik
suvini barcha ko'rsatkichlar bo'yicha o'lchashadi. Agar ular •
me'yorlarga javob bersa, demakki, suv ichishga yaroqli. Uyimizdagi suv - ichimlik suvi. Biroq uni ichishdan oldin qaynatib olish kerak.
Daryo va suv havzalarida qanday suv bo'lishi mumkin? Ularga turli joylardan
suv oqib kelishi mumkin, ba'zida maishiy va qurilish chiqindilari ham ularga tushadi. Ifloslanishning qaysi turlari mavjud va ularni oldini olish uchun nima qilish lozim?
Eng ko'p uchraydigan holat -bu kimyoviy ifloslanish.
Odatda zavod va fabrikalar hamda dalalardan oqib tushadigan suvlar tarkibida zararli kimyoviy moddalar bo'ladi. Qonun va nazorat idoralari fabrika va zavodlardan oqova suvlarni tozalab borishni talab qiladi. Buning uchun maxsus tozalash inshootlari o'rnatilgan bo'lishi kerak. Biroq hatto tozalangan oqova suvlar ma'lum miqdorda ifloslangan bo'ladi. Laboratoriyalar doim ifloslantiruvchi moddalar bor yoki yo'qligini tekshirib boradi.Aksariyat hollarda ifloslanish ko'zga ko'rin maydi, chunki ifloslantiruvchi moddalar suvda erigan holda bo'ladi. Suvda zaharli og'ir metall konsentratsiyasi (kadmiy, simob, qo'rg'oshin, xrom) oshgani, dalalardan yuvib tushirilgan pestitsidlar, nitratlar va fosfatlar, neft mahsulotlari, ustki faol moddalar, dori vositalari va gormonlar aniqlangan bo'lishi mumkin.
Bakterial ifloslanish ham bo'lishi mumkin. Suvga turli kasalliklarni keltirib chiqaradigan bakteriyalar, viruslar tushishi mumkin. Xavfli yuqu mli kasalliklardan aziyat chekmaslik uchun biz sanitariya va gigiyenaning bir necha muhim qoidalariga amal qilishimiz kerak:
- daryo va suv havzalaridan ancha uzoqda joylashgan faqat maxsus jihozlangan hojatxonalardan foydalanish;
- hojatxonadan keyin va ovqatlanishdan oldin doim qo'lni sovunlab yuvish;
- faqat yaqinda qaynab chiqqan suvni iste'mol qilish;
- pishirilmagan meva va sabzavotlarni qaynatilgan suv bilan chayish.
Ijloslanish mexanik ham bo'ladi. Agar suvga qum, loyqa, shlam (tog' jinslarini maydalaganda, burg'ilashda hosil bo'ladigan kukunsimon mahsulot) va boshqa moddalar tushsa, undagi zarrachalar - vzveslar (qattiq jism zarralari muallaq yurgan suyuqliq yoki gaz) ko'payadi. Bu suv sifati yomonlashishiga olib keladi.
Issiqlikdan ijloslanish turi ham kuzatiladi. Bu oqova suvlar harorati daryo va suv havzasidagi suv haroratidan yuqori bo'lganda sodir bo'ladi. Agar oqova suvlar juda iliq bo'lsa, ular baliqlar va suv o'simliklariga qattiq ta'sir qiladi, hattoki ularning o'limiga ham olib kelishi mumkin. Ko'l harorati issiq suv tash lamalaridan ko'tarilganida u suv o'tlari bilan qoplanishi yoki vaqt o'tib botqoq likka aylanishi mumkin.
Ayniqsa suvning radiofaol ijloslanishi xavfli. U radiofaol moddalarning juda kichik konsentratsiyalarida ham inson va hayvonlar hayoti uchun juda xavfli. Ular daryo va suv havzalariga radiofaol chiqindilar oqizilganida, tubiga ko'mil ganida tushadi. Yer osti suvlariga esa - yer qa'riga atmosfera suvlari bilan sing ganida o'tadi. Suvda "uzoq yashaydigan" va harakatlanadigan radiofaol unsu rlar (uran, seziy va h.k.) eng zararli hisoblanadi.
Xulosa qilib shuni aytish mumkinki, ifloslanishning salbiy oqibatlari ko'p. U tirik organizmlarga yomon ta'sir qiladi va ularni o'limiga olib kelishi mumkin. Suvda kimyoviy ifloslanish yuqori darajada bo'lmaganida suv havzalaridagi baliqlar yashay oladi, biroq ularni tanovul qilish inson salomatligi uchun ancha gina zararli bo'lishi mumkin.
Mavzu bo'yicha xulosalar:
Ota-ona va o'qituvchingiz bilan birga quyidagi korxonalardan qanday oqova suvlar oqib tushishini o'rganing:
- qushlar fabrikasi;
- farmatsevtik zavod;
- charm va charm mahsulotlarini ishlab chiqarish.
Nima uchun ushbu korxonalarning oqova suvlari albatta tozalanishi kerakligi haqida qisqa insho yozing. Unda ushbu savollarga javob bering: Oqova suvlar sifatini qanday tekshirish kerak? Fabrika va korxonalar qanday javobgarlikka tortiladi?